Danmark emmer af historier om konger, dronninger, erobringer, pompøse slotte og smukke kirker. Historiske byer med æstetiske og charmerende gader. I vores farvand har vi hyggelige øer, der har specialiseret sig efter naturens virke og hvor lokale nyder at fortælle historien.
Når vi tager på busrundrejse i det danske sommerland 17.-24. juli starter vi ud i det jyske, hvor vi skal opleve blandt andet Skagen, inden vi tager på øhop i Kattegat, til Samsø og Læsø. Vi skal se
Fredensborg Slot, et smut forbi Dyrehavsbakken, slentre i den glemte gule by, Dragør. På Møn får vi tankerne tilbage til 70’erne og bilfri søndag inden vi skal over Lolland og ned til Langeland.
Vi slutter af på Als, hvor vi på rundtur i slotsparken inden vi vender bussen mod vores hjembyer efter en uge i det helt igennem fantastiske Danmark.
Vilde Thy, Charmerende Blokhus og Maleriske Skagen
Bussen samler deltagere op i Herning, Ikast og Silkeborg tidligt om morgenen søndag 17. juli. Herefter kører vi op igennem den storslåede Thy Nationalpark. Når vi når Blokhus, finder vi et passende sted at nyde vores medbragte frokostpakker. Over middag ankommer vi til maleriske Skagen, hvor vi skal med Sandormen ud på Grenen. Har du mod på det, kan du dyppe fødderne i både Skagerrak og Kattegat. Sidst på eftermiddagen kører vi mod Frederikshavn, hvor vi bliver indkvarteret og spiser aftensmad.
Saltsyderiet – stedet hvor det ”det hvide guld”, bliver fremstillet
Vi starter dagen ud med morgenmad på hotellet inden vi pakker bussen og tager morgenfærgen til Læsø. Med en lokal guide skal vi opleve øen rundt lige fra Vesterø Havn til Saltsyderiet. Vi skal se de imponerende tanggårde, med tag lavet af tang – en vigtig del af øens historie.
Vi skal besøge det enestående saltsyderi, hvor vi skal se hvordan det hvide guld bliver fremstillet. Der bliver rig mulighed for at købe salte lækkerier med hjem. Vi finder et passende sted, hvor vi kan nyde vores medbragte frokostpakker, inden vi sætter kursen mod syd til Odder. Her bliver vi indkvarteret på Parkhotel og spiser aftensmad.
Smagen af Samsø
Efter vi har spist morgenmad, kører vi det lille stykke til Hou, hvor vi sejler med færgen til Samsø. Når vi når til den træskoformede ø, står den lokale guide klar til at stå på bussen. Nu venter, der os en spændende fortælling om mange af øens 22 små byer, der hver især har hver deres unikke historie. Blandt andet landarbejderbyen Ørby og hovedbyen Tranebjerg med det historiske Anton Rosen Huset. I løbet af busturen rundt på øen, passerer vi de gamle middelalderkirker, øens eneste fyrtårn Vestborg og det smukke gods Brattingsborg. De små husmandssteder vidner om tidligere tiders landbrug på Samsø. Men de gamle huse, står bestemt ikke tomme hen – den nye generation af samsinger, har fået liv i de gamle bygninger og der opstår hele tiden nye virksomheder og skaber skønt liv. Både i området omkring Stavns Fjord med den hyggelige havneby Langøre og senere i det bakkede morænelandskab på Samsøs nordspids. Midt på dagen spiser vi en dejlig frokostbuffet på en lokal kro. Herfra sejler vi til Kalundborg og fortsætter til Højby Sø, hvor vi bliver indkvarteret på Hotel Højby Sø og spiser aftensmad.
Royale grøntsager
Efter en dejlig morgenbuffet kører vi til Fredensborg Slot. Det smukke 1700-tal barokslot danner ofte rammerne for større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien. Vi skal både ind på slottet og se dele af slotshaven, der normalt ikke er åbent for offentligheden.
I slotshaven får vi også indblik i den royale urtehave, hvor mange grøntsager dyrkes til den kongelige husholdning – i ægte fra jord til bord stil. Vi fortsætter til Helsingør, hvor der er mulighed for at nyde en god frokost på et af Danmarks smukkeste bytorve. Der bliver god tid til at opleve enten Søfartsmuseet i tørdokken ved det nedlagte Helsingør Værft eller tage en rundtur på et af Danmarks vigtige vartegn Kronborg Slot. Her vogter Holger Danske over et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte. Med kanoner rettet direkte mod de rejsende, turde de ikke andet end at betale tolden for at kommen over Øresund. Med Øresundstolden kunne Frederik den II forskønne slottet med spir, tårne sandsted
og kobbertage. Sidst på eftermiddagen kører vi mod Holte, hvor vi bliver indkvarteret og spiser aftensmad på Comwell Hotel Holte.
Den Kolde Krig
Denne dag er spækket med indtryk. Vi starter dagen på Dyrehavsbakken – hjemsted for Cirkusrevyen, Bakkesangerinderne og Pjerrot. Vi fortsætter til Amager Strandpark inden vi lægger turen forbi den gamle – og til tider glemte by, Dragør. De smukke gule huse, giver en helt speciel stemning, og en lille følelse af national stolthed breder sig i kroppen.Vi fortsætter til Stevns Fortet. I selskab med en af museets engagerede guider, får vi en nærværende og levende fortælling om Den Kolde Krig i unikke og autentiske rammer. Efter besøget fortsætter vi til Hotel Falster. Her bliver vi indkvarteret og spiser aftensmad.
Kalk på vægge og kalk på klitter
Efter morgenmad på hotellet, kører vi mod Møn. Her skal vi opleve Elmelund Kirke, der huser de
berømte kalkmalerier fra 1480’erne. Vi fortsætter til Liselund Slot for at gå en tur i den romantiske park. Her vidner de majestætiske træer om, at parken blev grundlagt tilbage i 1700-tallet. Næste stop er det smukke naturfænomen, Møns Klint. De imponerende kridtklinter, rejser sig 128 meter over havet. Her finder vi et passende sted at spise vores medbragte frokostpakker.
Vi får tanker tilbage på 70’erne, når vi besøger Nyord. En lille bilfri ø, nord for Møn, der igennem bro og dæmning er forbundet til Møn. Øen består mest af alt af naturreservat, og er hjemsted for vade- og svømmefugle i Danmark. Men 35 fastboer, lever det bekymringsfrie ø-liv.
Vi kører tilbage til Falster, forbi Stubbekøbing og Næsgård – Her fik Prins Joachim sin
landbrugsuddannelse. Vi vender tilbage til hotellet til aftensmad og overnatning.
Øhop i det Sydfynske øhav
Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod Maribo Domkirke. Her går vi en lille tur i området, og får et kig til krypten hvor Leonora Christine har ligger begravet. Rygterne siger, at kort tid efter hendes begravelse, fjernede hendes sønner hende, for at begrave hende i Wien, hvor hendes søn Leo, angiveligt gjorde stor karriere og bl.a. blev feltmarskal og vicekonge i Catalonien. Vi fortsætter over Lolland, til Dodekalitten. Et mulitkunstprojekt, der kombinerer billedkunst og musikkomposition i en kulisse af smuk, fredet natur. Vi fortsætter til Tars, hvorfra vi sejler til Langeland. Efter en dejlig frokost på Rudkøbing Skudehavn, rejser vi videre til Siø, forbi det familie stridige Valdemar Slot hvor Caroline Flemming senest er blevet købt ud af sin søster. Vi tager videre til Troense og Svendborg, og sejler videre ned til Ærø. Her bliver vi indkvarteret på Hotel Ærø, hvor vi sammen spiser aftensmad.
Sidste dag for denne omgang
Når vi har spist morgenmad, venter vores lokale guide, som tager os med Ærø rundt. Vi besøger den fredede Voderup Klint. Et sted hvor naturen er barsk, rå og virkelig smuk. Klinten rejser sig 33 meter over havet på en 3,5 kilometer lang strækning. Vi tager videre til den gamle Søbygård. En gammel herregård, der nu er et museum hvor der udstilles forskellige særudstillinger fra kunsten og kunsthistoriens verden. Den er understøttet af en fem meter høj stensætning. Vi tager videre til Uldgaarden i Bregninge. Her er der mulighed for at forkøle sig selv med lækre unikke uldvarer og/eller diverse brugskunst. Vi skal videre på byvandring i den charmerende by Ærøskøbing med brosten, farverige facader og stokroser, der blomstrer sig vilde op ad murene, der giver en ægte sommerstemning. Først på eftermiddagen sejler vi videre til Als. Her skal vi gå en tur i Augustenborgs slotspark. Parken emmer af historie fra tiden da det var Hertug Frederik Christian II og hans hustru Louise Augusta (kærlighedsbarnet af Caroline Mathilde og livlægen Struensee), der anlagde haven, med sjældne træer – herunder akacietræet. Efter gåturen vender vi retur til bussen, der først kører os mod en kro til aftensmad inden vi kører mod vores hjembyer.